Miksi FI-Natura?

FI-Natura on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on perustettu sertifioimaan suomalaista luonnonkosmetiikkaa. Sertifioinnin avulla kotimaiset luonnonkosmetiikkabrändit ovat kilpailukykyisempiä Suomessa ja ulkomailla. Sertifikaatin avulla voidaan edistää tuotteen tunnettuutta ja arvostusta ja viestiä kuluttajalle helposti kotimaisesta sertifioidusta luonnonkosmetiikasta. Suomen luonnon puhtaus on hyvä kilpailuvaltti myös kansainvälisillä markkinoilla.

Suomessa toimii myös Pro Luonnonkosmetiikka yhdistys. Se ei kuitenkaan ole sertifioiva taho, vaan sen tehtävänä on edistää luonnonkosmetiikan tunnettuutta kuluttajien ja kauneudenhoidon ammattilaisten keskuudessa. FI-NATURA on puolestaan luonnonkosmetiikkaa sertifioiva yhdistys.

Viherpesu on yleistä kosmetiikkamarkkinoinnissa. Sertifikaatin avulla kuluttaja erottaa aidon luonnonkosmetiikkatuotteen, mikä tekee viherpesun vaikeammaksi. Viherpesu ei ole uusi ilmiö, käsite on ollut olemassa jo 80-luvulta saakka. Kasvanut kiinnostus luonnonkosmetiikka kohtaan antaa mahdollisuuden myös viherpesulle. Viherpesussa tuotteen markkinointiasu ja väittämät perustuvat luonnollisuuden viestimiseen, vaikka tuote sisältäisikin luonnonkosmetiikan kieltämiä raaka-aineita.

Viherpesussa luotetaan siihen, että kuluttajien tietämys ekologisuudesta, kestävän kehityksen mukaisista tuotteista ja niiden valmistuksesta ja kuljetuksesta on yleensä usein suhteellisen huonoa ja että ostopäätöksiä tehdään pitkälti tunteiden ja kuvien perusteella. Viherpesussa luotetaan myös siihen, että monikaan kuluttaja ei kuitenkaan ota viherpesun harhaanjohtavia ekoviestejä huomioon ostopäätöstä tehdessään.