Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja

Virallista luonnonkosmetiikan määritelmää ei lainsäädännössä ole määritelty. Sen sijaan epävirallisia määritelmiä on kehitetty useita. Luonnonkosmetiikkaa, eläinkokeetonta kosmetiikkaa tai kierrätystä edustavia sertifikaatteja on paljon. FI-Naturan myötä myös Suomessa on oma sertifiointijärjestönsä. Suomessa on jo aiemmin toiminut Pro Luonnonkosmetiikka ry, joka edistää luonnonkosmetiikan tunnettuutta ja käyttöä.

Kaikkea kosmetiikkaa saa mainostaa luonnon raaka-aineilla ja yhä useampi sarja nostaa esille ekologisuutta. Tämä johtaa helposti vihermarkkinointiin ja viherpesuun. Tämän ehkäisemiseksi eri maissa on kehitetty hieman toisistaan poikkeavia luonnonkosmetiikan sertifiointitapoja. Sertifiointi tapahtuu ulkopuolisen tahon kautta, ja on näin luotettava mittari yksittäisen tuotteen tai sarjan luonnonmukaisuudesta.

Tunnetuimpia eurooppalaisia luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestöjä ovat belgialainen NaTrue, brittiläinen Soil Association, italialainen ICEA, ranskalainen Ecocert ja Cosmebio, saksalainen BDIH sekä COSMOS-sertifikaatti, joka on kehitetty yhtenäistämään sertifikaatteja. Sertifikaattien vaatimukset eroavat toisistaan jonkin verran, mutta kaikkien järjestöjen perusajatus on, että mahdollisimman suuren osan tuotteen raaka-aineista tulisi olla luonnollisia tai luonnollista alkuperää olevia aineita.